Herfstpesto

De tijd van noten, pompoenen en de mooiste zonsondergangen is daar. Heerlijk!

Sinds ik bijleer over wildplukken verbaas ik me steeds weer hoeveel voedsel elk seizoen voorziet en hoe blind ik daarvoor vroeger was. Heb je al van wildplukpesto gehoord?

Ik kwam de term her en der op het internet tegen. Je verzamelt lekker groensel en een of andere noot of zaad. De formule: (het groensel + noot/zaad + zout, look, olijfolie en water ) x een mixer of blender = wilde pesto! Dit weekend verzon ik een herfstige variant. Gewoon omdat ik tamme kastanjes zag liggen en dacht: “Wat kan ik ermee doen?”. Hupla hopla in de handtas! Je herkent de eetbare kastanjes trouwens aan de bolsters (heel stekelig zoals een egel) en aan het witte kuifje op hun hoofd.

Daarna ging ik meteen langs de moestuin op zoek naar een bladgroente die rauw lekker smaakt. En daar stond de Oost-Indische kers te pronken alsof het nog midden juli was. Wat een lekker pittige plant is dat. De volgende dag tijdens een brunch met vrienden van mijn lief haalde ik alle hipsterpunten ter wereld binnen: “Ik heb pesto van kastanje en Oost-Indische kers bij.” Knal. Het smeersel was populair en daarmee ik ook (wil ik geloven).

Krijg je ook al goesting? Hieronder een mega gedetailleerde uitleg:

Voor 1 portie wilde herfstpesto:

  • 10 tot 15 kastanjes
  • 30 bladeren van de Oost-Indische kers
  • 1 teen look
  • Grote guts olijfolie
  • Beetje water
  • Wat zout

Voorzie u van een potteke waar uw mixer in past. Of een blender. Smijt er zo’n 30 bladeren in. De steel mag er nog aanhangen, even lekker.

Pers look of snij in stukken. Of… als ge de beste mixer ter wereld hebt: gooi de teen er gewoon in. ’t Zal ook wel gaan zeker?

Snij de kastanjes doormidden en ontdoe ze van hun dikke bruine pel. Dit is ook het moment om slechte stukjes weg te snijden (dag beestjes!). Kook de kastanjes een dikke 2 minuten en voeg ze toe aan de pot.

Voeg zout toe. Met een ander blad had ik ook nog peper toegevoegd, maar dit blad heeft al iets pikants.

Voeg olijfolie toe. Veel eigenlijk. De fles hier heeft zo’n traag gietdopje en ik hield de fles zeker 25 seconden ondersteboven.

Gooi er nog een kwartje van een glas water bij. Dat helpt (voor zover mijn ervaring) de mixer om vlotter te mixen.

Mix it baby!

Ge krijgt daardoor toch alleen maar meer goesting in de herfst, nee? Ik wel. Ge vindt mij de komende maand houthakkend, pompoenzoekend en notenpellend aan het kampvuur.

xx,

s.

4 antwoorden op “Herfstpesto”

  1. Super! Zo leuk om te lezen. Het zelf maken ga ik niet doen, nee, ik eet gewoon van de jouwe mee 😉
    De mama

  2. Likkebaardend gelezen.! Je doet me instant nog meer houden van de herfst. Zeer benieuwd naar de pure smaken van dit seizoen! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Met de wind mee

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder